Home
home
bografia
recensioni
repertorio
programmi proposti
discografia
galleria fotografica
contatti

ŽIVLJENJEPIS
Črtomir Šiškovič

VIOLINA
Rojen v Trstu, študiral pri O. Kjudru in C. Veroneku (šola Glasbene Matice v Trstu).

1976 – Diplomiral z odliko na tržaškem Konzervatoriju “G. Tartini“ in študiral pri I. Ozimu in kvartetu Amadeus v Kölnu (ZRN).

1980 – Diplomiral z odliko in pohvalo na Musikhochschule v Kölnu.

1982 – Koncertantni izpit v Kölnu in izpopolnjevanje s F. Gullijem in kvartetom Borodin v Bloomingtonu na Indiana University (ZDA).

– Izpopolnjevanje z M. Rostalom v Celovcu in V. Pikaizenom v Švici.

KOMORNA GLASBA – sodeluje v različnih zasedbah (duo, trio, kvartet, kvintet, sekstet) v družbi odličnih glasbenikov, kot so Franco Gulli, Konstantin Bogino, Michael Flaksman, Irena Grafenauer, Maria Graf, Igor Lazko, Davide Formisano, Radovan Vlatković.

Leta 2001 je kot član kvarteta Tartini prejel nagrado Prešernovega sklada.

VIOLINA SOLO – kot solist igra z mednarodno priznanimi orkestri:
Sanktpeterburška filharmonija, Komorni orkester iz Budimpešte, Cappella Istropolitana iz Bratislave, Rheinische Philharmonie, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Ljubljana, Simfonični orkester “A.Toscanini” iz Parme, Orchestra Filarmonica Marchigiana, Simfonični orkester iz Sanrema, Simfonični orkester Shizuoka, Paris Chamber Orchestra, Kyudai Philarmony Orchestra itd..

Z dirigenti: A. Nanut, U. Lajovic, L. Arnič, G. Kuhn, H. Soudant, F. Luisi, F. Brüggen, I. Domarkas, M. Bamert, M. Tabachnik, L. Shambadal, S. Tsutsumi itd..

V znanih dvoranah: Cankarjev dom, Sanktpeterburška filharmonija, Berlinska filharmonija, Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus Leipzig, Rudolfinum Praha, Centre IRCAM Paris, Beaux Arts Bruxelles, Lingotto Torino, Konzervatorij “G.Verdi” Milano, The Ongaku No Tomo hall Tokio, Grand Theatre Shanghai, Gran Ship Shizuoka, Art Center (IBK hall) Seoul, ACROS Concert Hall Fukuoka, Concert hall of Central Conservatory of music in Beijing itd..

Turneje ima po celi Evropi, ZDA, Japonski, Kitajski, Mongoliji in Južni Koreji.

Že več kot 20 let se z velikim zanimanjem posveča baročni glasbi ter igra z lokom in na violino iz tega obdobja. Posnel je veliko CD-jev z glasbo G. Tartinija in njegovih učencev (med temi so omembe vredni posnetki vseh 31. sonat za solo violino G. Tartinija).
Svetovno priznana diskografska hiša NAXSOS ga je Ferbuarja 2017 izbrala kot "Umetnika meseca".

Snema za italijansko RAI, RTV Ljubljana, Zagreb in Beograd, za Suisse Romande (Genève), Deutschlandfunk Köln, RTV Moskva in St. Peterburg, Španski državni radio, Madžarski radio, za kitajsko in japonsko televizijo.

Snema plošče in CD-je za založbe:
DYNAMIC, STRADIVARIUS, RIVO ALTO, DAD RECORDS (ITALIJA), DA CAMERA, KUTLU, MONDO MUSICA (NEMČIJA), RTV BEOGRAD (SRBIJA), RTV LJUBLJANA (SLOVENIJA), MELODIA (RUSIJA).


VIOLA
Že od mladosti se je začel baviti tudi z violo. Bil je član Slovenskega klavirskega kvarteta in trenutno igra komorno glasbo v različnih zasedbah.
Kot 1. viola v Komornem orkestru "A. Toscanini" iz Parme se je udeležil festivala v Centru IRCAM v Parizu in se izkazal v solističnih vlogah sodobne glasbe.
Kot solist sodeluje po celem svetu z orkestrom Kammerensemble Cologne - Nemčija.
Pred kratkim je izvedel na turneji po Juzni Koreji koncert Alessandro Rolle z Orchestre de Chambre de Paris
Posnel je CD s trii Carullija in snemal za italijansko RAI, slovensko RTV in hrvaško HRT.


DIRIGENT
Poleg svoje glavne dejavnosti kot violinist, se zadnje leta posveča tudi dirigenstvu.
Tako v Sloveniji (RTV orkester - Ljubljana), v Italiji (Komorni orkester "I Musici di Parma", Simfonični orkester - Gorica, Simfonični orkester - Trst, Orchestra Filarmonica Marchigiana), kot tudi v tujini (Kyudai Philarmony Orchestra - Japonska, Kammerensemble Cologne - Nemčija, Orchestre de Chambre de Paris - Južna Koreja).
V letu 2009 je dirigiral v S. Peterburgu - Rusija (Komorni orkester "Ermitage") kot svetovno premiero po 250. letih opero "Alcide" ruskega skladatelja Dimitrija Bortnjanskega, učenca Galuppija.
V letu 2012 je prepisal iz manuskripta in dirigiral spet v S. Peterburgu opero "Creonte" istega skladatelja.